Onderhoudstips

Om ervoor te zorgen dat jij zo lang mogelijk plezier hebt van je meubelen, hebben we enkele onderhoudstips voor je op een rijtje gezet.
Bij vragen kun je natuurlijk altijd contact opnemen met één van onze ervaren verkoopmedewerkers via 0316 - 280 295

 

HOUTEN MEUBELEN


MASSIEF HOUT


Massief hout bevat eenzelfde materiaal over de volledige dikte. Gemaakt door het verzagen van planken uit een boomstam die daarna worden glad geschaafd en verlijmd. Het is uniek; geen enkel stuk hout is gelijk van vorm, structuur of kleur waardoor kleurschakeringen zelfs binnen één meubelstuk onvermijdelijk zijn. Hout is een natuurproduct, een eigenschap van natuurproducten is dat ze ‘werken’. Windbarsten, haarscheuren, oneffenheden en de aanwezigheid van grote en kleine noesten getuigen van jarenlange groei en oorspronkelijkheid.

Onder invloed van luchtvochtigheid en temperatuur kunnen veranderingen optreden in de omvang en de vorm van het hout. Het gevolg hiervan kan zijn dat de lijmnaden verschuiven, of dat een tafelblad hol of bol gaat staan. Plaats houten meubelen daarom niet te dicht bij een warmtebron (kachel, openhaard, radiator). Door gebruik en door invloed van licht zullen meubelen na verloop van tijd een lichtere en warmere kleur krijgen. Kleurverschillen onderling en ten opzichte van het showroommodel zijn daarom onvermijdelijk. Het is daarom verstandig de meubelen zo te plaatsen dat het zonlicht er niet te veel invloed op krijgt.

Veel gebruikte houtsoorten voor meubelen zijn teak, eiken, acacia, vuren en grenen.

Onderhoudsadvies

Woodclean Verwijdert vervuilde was- en olielagen en reinigt gelakte meubelen. Verbetert de werking en het eindresultaat van onderhoudsmiddelen.
Woodsealer Geeft het oppervlak een optimale bescherming tegen water, vetten en oliën. Is geschikt voor alle onbehandelde houtsoorten, doet het meubel nauwelijks verkleuren en heeft een hoge slijtvastheid.
Teakfix Beschermingsmiddel op waterbasis voor onbehandeld teak. Maakt teak vocht- en vuilafstotend zonder de kleur te veranderen. Niet zo krachtig als woodsealer.

 

HOUTFINEER

Houtfineer wordt gebruikt om een onderbouw van bijvoorbeeld spaanplaat of MDF te voorzien van een afwerkingslaag in massief hout. Ook hier zijn dus kleurverschillen mogelijk. Spaanplaat en MDF zijn ecologisch verantwoorde materialen, omdat ook het laatste restanthout wordt gebruikt voor de constructie.

Onderhoudsadvies

Zie onderhoudsadvies bij massief hout.

 

FOLIE-AFWERKING

Bij deze afwerking perst men een synthetische bekleding waarop een laklaag werd gezet op een onderbouw van spaanplaat.

Onderhoudsadvies

Regelmatig met een licht vochtige doek afnemen.

 

TIPS VOOR HOUTEN MEUBELEN

-Geef vocht, vuil en vet geen kans om in het hout te trekken, door het product direct na aanschaf te behandelen.
-Beperk het “werken” van hout door te zorgen voor een kamertemperatuur tussen 15°C - 24°C en een vochtigheidsgraad tussen 40% -  60%.

 

 

LEREN MEUBELEN                

Leder is een prachtig product dat duurzaam is, stijl heeft en gemakkelijk in onderhoud is. Bescherm je meubelen altijd tegen de invloed van zonlicht. Door de UV straling bestaat de kans dat de lederkleur kan veranderen. Zonlicht tast bovendien de weekmaker in gedekverfd leer aan, wat barstjes in de laklaag geeft. Door de natuurlijke rek van leder zullen er na het in gebruik nemen van het meubelstuk plooien en kreuknaden ontstaan. Deze zijn niet te voorkomen, maar strijk in ieder geval de bekleding regelmatig glad of probeer deze te modelleren. Dit kun je doen door de vulling op te kloppen. Om het leer soepel te houden raden wij aan het 2 tot 4 keer per jaar te behandelen met een van onze onderhouds-producten.

 

RUNDLEDER

Voor meubelleder worden de mooiste huiden gebruikt maar het kan voorkomen dat je littekenweefsel, insectenbeten e.d. in een lederen zitmeubel terugvindt. Deze plekken ‘werken’ niet meer, ze zijn vergroeid en beïnvloeden de duurzaamheid van het leder niet. Het geeft vaak een specifiek karakter aan het leder. Leder is immers net als hout een natuurproduct. Andere karakteristieke eigen-schappen van leder zijn nekrimpels, kleurnuances en plaatsen met een grovere poriënstructuur.

Onderhoudsadvies

Lederrein Lederreiniger is een mild reinigingsmiddel op waterbasis en is geschikt om oppervlakkig vuil en vlekken uit leder te verwijderen. (Let op: Dit product is niet geschikt voor geschuurd leder.)
Leatherprotector Leather Protector is een kleurloos voedend en beschermend onderhoudsmiddel op waterbasis.

 

KUNSTLEDER

Bij de productie van kunstleder wordt er een vloeibare substantie aangebracht op een onderdoek van textiel. Deze substantie bestaat veelal uit polyurethaan (PU). Bij productie kan hier een print (ledernerf) op aangebracht worden. Kunstleder ademt in de regel niet waardoor het geen vocht doorlaat. Hierdoor is het makkelijk te reinigen met een licht vochtige doek. Doordat het niet ademt voelt het in de winter wat kouder en in de zomer wat zweteriger dan rundleder.

Onderhoudsadvies

Leatherlook Clean & Care Reinigt, voedt en beschermd. Geeft het oppervlak een frisse en verzorgde uitstraling en verwijdert eventuele vlekken snel en effectief.
Kunstleder is tussendoor eenvoudig te reinigen met lauw water, zachte doek en een milde, pH-neutrale zeep. Gebruik vooral geen reinigings-producten met oplosmiddelen, hierdoor kan de toplaag van PU beschadigen.

 

TIPS VOOR LEREN MEUBELEN

-Zorg voor een vochtigheidsgraad tussen 40% - 60%.
-Kijk uit met jeans-kleding. Spijkerstof kan afgeven en is bovendien harder dan de boven laag van het leer. Slijtage aan het oppervlak wordt hierdoor versneld.
-Wees voorzichtig met scherpe voorwerpen en houdt huisdieren (nagels) in de gaten. Zij kunnen leer en kunstleer onherstelbaar beschadigen.

 

MEUBELEN VAN TEXTIEL

Meubelstoffen zijn er in vele soorten, uitvoeringen en samenstellingen. Elk met hun eigen kenmerken. Wij onderscheiden hierin 3 groepen:

 

NATUURLIJKE VEZELS

Natuurlijke vezels zijn stoffen afkomstig uit de natuur, zoals katoen, linnen en viscose. Natuurlijke materialen zijn doorgaans duurder dan synthetische materialen en bieden vaak een hoger comfort en voelen prettiger aan. Daarentegen zijn de natuurlijke stoffen kwetsbaarder voor o.a. zonlicht en vlekken.

 

SYNTHETISCHE VEZELS

Polyester, poly-acryl en acryl. Dit zijn alle vezels die niet in de natuur voorkomen. De belangrijkste eigenschappen van deze materialen zijn dat ze minder gevoelig zijn voor verkleuringen en een lagere vlekgevoeligheid hebben.

 

MICROVEZEL

Extreem fijne synthetische vezel waarvan textiel geweven kan worden dat aanvoelt en eruit ziet als een natuurlijke stof, maar beter gereinigd kan worden, goed ademt en tot op zekere hoogte waterafstotend is.

 

Eigenschappen textiel

Lichtechtheid Bescherm je meubelen altijd tegen de invloed van zonlicht. Door de UV straling kunnen meubelstoffen verbleken. Dit is vooral van toepassing bij natuurlijke vezels.
Pillen Pillen is het vervilten of klitten van losse stofvezeltjes. Dit is heel normaal en doet niets af aan de kwaliteit van de stof. Het zijn uitsluitend de overbodige, uitstekende vezeltjes die pillen. Dit is te verwijderen met een pluizentondeuse. Het pillen zal na enige tijd vanzelf stoppen.
Plooivorming Plooivorming is een product gebonden eigenschap waar je mee te maken kunt krijgen. De mate van plooivorming wordt bepaald door de onder stoffering, de kwaliteit van de verwerkte stof en de intensiteit van het gebruik. Plooivorming vindt uiteindelijk vrijwel altijd plaats en is gebonden aan een zitmeubel.
Shading Met shading of poolomloop wordt het ontstaan van schijn-vlekken bedoeld. Deze grillige vlekken zien eruit alsof er met water op de stof is gemorst. Op de betreffende plaats liggen de polen niet overal in dezelfde richting. De vleug lijkt altijd donkerder van kleur, of je nu met de vleug mee of in de vleug kijkt. Met verkleuren heeft shading verder niets van doen. Het is een optisch effect dat verandert met de plaats van de waarnemer ten opzichte van de stof. Ondanks veel wetenschappelijk onderzoek is nog niet vastgesteld hoe het ontstaat. Internationaal wordt shading door deskundigen niet gezien als een fabricagefout.

 

Onderhoudsadvies

Royal Textile Care Is een uniek ‘Doe Het Zelf’ serviceprogramma, alleen geldig voor nieuwe gestoffeerde zitmeubelen, waarmee je 5 jaar verzekerd  bent voor een vlekvrije meubelstof.
Protexx Hetzelfde principe als de Royal Textile Care echter alleen voor een periode van 3 jaar.
Textile & Leather protector Beschermmiddel voor leder en textiel waardoor het wordt beschermd tegen vuil en vlekken.

 

Reiniging

- Een wekelijkse stofzuigbeurt bevordert de levensduur van de stof. Vuildeeltjes verwijderen houdt de stof fris. Gebruik hiervoor een glad mondstuk. Neem ook eens in de twee weken de stoffen meubelen af met een licht vochtige doek zodat kleverige vuildeeltjes zoals lichaamszouten en vetten gereduceerd worden.
- Verwijder vlekken direct zodat ze geen kans krijgen in te werken in de stof. Schep zoveel mogelijk vuil weg, dep de rest op met papier of sterk absorberende stof. Altijd deppen en nooit wrijven. Dep vervolgens met een klamme, vochtige doek, wring deze uit en dep totdat de doek geen vuil meer opneemt.

OVERIGE TIPS EN EIGENSCHAPPEN  MEUBELEN

 

Wieltjes

Onder eetkamerstoelen wordt soms gebruik gemaakt van wieltjes. Deze zijn uitermate geschikt voor parket en laminaat. Ze zijn echter niet geschikt voor vloerbedekking en plavuizen. De voegen tussen de plavuizen zijn vaak te groot om te overbruggen waardoor de wieltjes kunnen vastlopen en afbreken. Voor een lange levensduur van de wielen van stoelen raden wij aan om ze regelmatig schoon te maken zodat vuil niet in de wielen vast gaat zitten. Ook zullen ze regelmatig even aangedraaid moeten worden. Dit voorkomt dat de wielen uitdraaien en op den duur kunnen afbreken.

 

Kasten met schuifdeuren

Maak de rails waar de deuren in rollen regelmatig schoon om slijtage te voorkomen.

 

Tafelpoten

De poten van een tafel worden vaak los bij het blad geleverd. Dit om het geheel zo minder kwetsbaar te maken tijdens transport. Omdat veel tafels na het in gebruik nemen nog moeten acclima-tiseren kan de tafel wat ruimte in de bevestigingen krijgen. Draai daarom vooral in het begin zo nu en dan de moeren even aan zodat alles weer goed bevestigd zit.

 

Bevestigingen

De eerste periode na het in gebruik nemen van het product bevelen wij aan om de schroeven zo nu en dan even aan te draaien of te controleren of alles nog vast zit. Dit omdat er vooral in het begin wat ruimte in kan komen en daardoor wat speling kan geven.

 

Losse kussens

Bij losse kussens is het belangrijk om deze met regelmaat op te kloppen zodat ze hun originele volume terug krijgen. Ook is het raadzaam om de kussens onderling te wisselen of te keren, zodat ze overal evenveel belast worden.

 

Indalen

Dit is een normaal proces, dat iedere zitting doorloopt. Om een gelijkmatige hardheid van de zitting te verkrijgen, is het belangrijk om de zitposities van tijd tot tijd te veranderen en  evt. losse kussens regelmatig op te kloppen.

 

Voorkomen van beschadigingen

- Wees voorzichtig met scherpe voorwerpen en houdt huisdieren (nagels) in de gaten. Deze kunnen je meubel onherstelbaar beschadigen.
- Pas op met armbanden en polshorloges. Deze kunnen leiden tot extra slijtage van de armleggers van stoelen.
- Knip of trek een lus in de stof er nooit uit, maar stop hem terug door hem terug te wrijven.
- Ga nooit op arm- of rugleuningen staan of zitten. Deze delen zijn hier niet op gebouwd. Hiermee kan de constructie waarmee het zitmeubel is gebouwd ernstig beschadigen en instabiel worden.